donderdag 19 februari 2009

Wie is Jonas Boets?

Jonas Boets (9 december 1981) is jong en ambitieus. Nu ja, tegenwoordig vooral nog ambitieus. Zijn eerste boeken waren bedoeld voor beginnende lezertjes; hij schreef drie boeken over Piep de muis en daarnaast ook de avonturen van Tom en Free, een eend die op zoek is naar haar ei, Floor die een mol heeft en het visje Jop dat denkt dat hij een haai is. Jonas las jeugdboeken van onder anderen Thea Beckman en zijn grote voorbeeld, Anthony Horowitz. In 2003 publiceerde hij zelf zijn eerste jeugdboek: Sam Smith. Jonas werd beïnvloed door onder andere James Bond en Mission Impossible om zijn eigen spionageverhaal te schrijven.

Korte biografie
Jonas Boets werd geboren in 1981. Hij studeerde Germaanse Talen aan de universiteit van Antwerpen en voltooide ook de aanvullende studie Taal en Bedrijf in Leuven. Hij heeft drie jaar Nederlandse les gegeven in het Sint-Ritacollege in Kontich aan de leerlingen van het derde en het vierde middelbaar. Daarna ging hij bij Eyeworks werken, een productiehuis dat televisieprogramma's maakt. Hij bedacht er mee programma's voor VTM en 2BE. Na drie jaar maakte hij de overstap naar Medialaan, waar hij eerst werkte voor jongerenzender JIM en van 2012 tot 2016 aan het hoofd stond van kinderzender VTMKZOOM, en later ook Kadet. Daarna ging hij naar VRT om er mee het digitale platform VRT NU uit de grond te stampen en nu ontwikkelt hij mee het videoplatform Streamz. In zijn vrije tijd voetbalt hij en draait hij hier en daar wat plaatjes.
Met een moeder in de boekenwereld en een vader in de toneelwereld, werd Jonas overstelpt met cultuur en literatuur. In de lagere school las hij bibliotheken leeg en in de opstellen op school werd duidelijk dat schrijven hem wel beviel. Toch moest die interesse even wachten, want in de middelbare school kwamen er allerhande dingen tussen.
Zo was hij al sinds hij klein was, dol op voetbal en zoals elk klein voetballertje droomde hij ervan om profvoetballer te worden. Maar helaas kwamen op een bepaald moment ook alle geneugten van de jeugd aan de deur kloppen en was de keuze snel gemaakt! (Gelukkig kon hij al zijn dromen kwijt in het boek Geboren om te scoren dat hij later zou schrijven, een boek over, rara, voetbal!)
In 1997 begon hij met enkele vrienden een muziekgroepje. Ze noemden zichzelf Forbidden Fruit en maakten technoachtige dingen met computer, viool, piano en klarinet. Ze versierden zelfs wat optredens: in ’99 moesten ze zowaar op de boekenbeurs aantreden. De band met literatuur was er dus nog. Helaas zat de zaal vol oudere mensen met hun kinderen of kleinkinderen. Schrokken die even van hun muziek! Hetzelfde overkwam hen in De Haan toen ze een congres voor astronomen moesten opluisteren. Het was 11 uur ’s ochtends, maar die mensen waren na hun optreden klaarwakker. Gelukkig hadden ze ook nog wel wat normale optredens.
De groep doofde wat uit toen de hogere studies begonnen. Jonas ging nog een tijdje solo verder, maar de showbizz zat er niet meer in. Ook niet in de wereld van de televisie. Leerlingen vroegen wel eens waarom hij niet in navolging van zijn vader (die onder andere ‘Roger’ speelt in de jongerensoap Spring ) een rol in een serie wil spelen. Maar acteren is niet echt aan hem besteed.
Dan maar iets anders. Naar het voorbeeld van zijn moeder (onder de naam Eva De Wilde schreef zij vier eerste lezers) begon Jonas na te denken over een boekje voor beginnende lezers. Het onderwerp was snel gevonden. Hij durft zelf nogal eens kieskeurig te zijn wat eten betreft, dus liet hij zijn hoofdpersonage Piep de muis naar een land gaan waar je mag eten wat je wilt: het land van kaan. Kaan komt van het werkwoord kanen, een woord dat in Jonas’ jeugd wel eens gebruikt werd voor ‘eten’. Zodra Piep in het land van kaan gepubliceerd was (2002), volgden nog twee piepen (Piep op de fiets (2003) en Piep en de dief (2004)).
Na de eerste piep begon Jonas ook na te denken over een groter project. Wat doen geheim agenten als ze jong zijn? vroeg hij zich af. Vanuit dit idee groeide een hele spionnenschool en de figuur Sam Smith. Sam beleefde eerst vier avonturen: Sam Smith (2003), Sam Smith en de diamant van Don Carlos (2004), Sam Smith en het Duivelskruid (2005) en Sam Smith en Operatie Zwarte Regen (2006). En sinds 2008 gaan de avonturen van Sam verder: Sam Smith en de Dragons (2008), Sam Smith en de wraak van Carolina (2009),Sam Smith en de code van Autumn (2010), Sam Smith - De jacht op dokter Liu (2011) en Sam Smith - Operatie Onkwetsbaar (2014).
Ook boekjes voor beginnende lezers bleef hij schrijven: Tom en free, Het ei van eend, De tandarts is een monster en Tom en Free: piraten waren de opvolgers van Pieptrilogie. Later kwamen daar ook nog andere boekjes bij, zoals Floor heeft een mol en Jop is een haai. En omdat Jonas graag allerlei genres uitprobeert, begon hij aan zijn eerste thriller: Begraaf de liefde, een surrealistisch, spannend verhaal. Het boek werd lovend onthaald, waardoor er opvolgers kwamen: Liever de leugen (2010), Vermoord het verleden (2012) en SMITH - Doe maar gewoon (2021), waarin hij zijn personage Sam Smith laat opgroeien tot een twintiger die zijn eigen boontjes moet zien te doppen.
In 2015 start Jonas samen met Peter Van De Wielle, Bert Baeck en Bram Vandecasteele het Trialcollective, waarmee ze SHINU uitbrengen, een dystopean saga over een gruwelijke samenleving waarin iedereen wordt ingedeeld op basis van zijn sterfdatum.
De laatste jaren werkte Jonas aan nieuwe reeksen, zoals Dokus Pokus, de tovenaarszoon die niet kan toveren, en DJ Dean, een jonge dj die de wereld rondreist en elke keer weer in een nieuw avontuur verzeild geraakt.
En nu is er ook Little Liars Club, een reeks over een club die je helpt als je hebt gelogen. En het verrassende aan deze reeks is dat ze niet alleen in boekvorm bestaat, maar je kan ook veel verhalen over de club lezen of filmpjes kijken op de website littleliarsclub.com.
In 2023 schreef hij een prequel op de Aspe-reeks: Reünie. De beroemde personages van Pieter Aspe (Van In en Versavel) beleven er een nieuw avontuur, voor de reeks van Aspe begon. Het nieuwe boek was zo succesvol dat er werd besloten om er een nieuwe reeks van te maken. Macht verschijnt in mei 2024 en Buitenspel in september 2024.
In februari 2024 maakte Jonas zijn literair debuut met Man van vele oorlogen. Dat boek heeft maar liefst 17 jaar kunnen rijpen en vond nu eindelijk zijn weg naar de lezers. Het is een wonderlijke roadtrip door de geschiedenis geworden, waarbij het hoofdpersonage (Ides) betrokken is bij heel wat oorlogen uit het verleden, maar op de een of andere manier is er niets over hem bekend in de geschiedenisboeken. In een van zijn vele levens besluit hij dat hij eindelijk iets goeds voor de mensheid wil doen. En wanneer hij in 1914 geheime informatie over ene Frans Ferdinand in handen krijgt, acht hij zijn tijd gekomen. Tegelijk is het een liefdesverhaal waarbij Ides door de eeuwen heen moet strijden voor zijn geliefde Helena, terwijl Paris altijd op de loer ligt.


Jonas’ boeken

Beginnende lezers:

Piep in het land van Kaan (2002)
Piep op de fiets (2003)
Piep en de dief (2004)
Tom en Free (2005)
Het ei van eend (2005)
De tandarts is een monster (tom en free II) (2006)
Tom en Free: piraten (tom en free III) (2007)
Mol zoekt een hol (2007)
Floor heeft een mol (2008)
Trol op hol (2008)
Jop is een haai (2009)
Ik kan niet slapen (2011)
Dat lust ik niet (2012)
Een beetje gek en veel meer pret (2017)

Prentenboek:

De Grote Wolf (was helemaal niet boos) (2011)
Wie is er bang van de boze heks? (2015)
Ik help... de brandweer (2019)
Ik help... de Sint (2020)
Ik help... de speelgoedmaker (2021)
Ik help... de koningin (2022)

8+:
Dokus Pokus en tante Pina (2016)
Dokus Pokus ende protpot (2018)
Alles begon... toen Stijn een tijger kreeg (en toen Paulien een pratende pop kreeg) (2017)
Jengeltje (2020)

Sam Smith-reeks:

Sam Smith (2003)
Sam Smith en de diamant van Don Carlos (2004)
Sam Smith en het duivelskruid (2005)
Sam Smith en Operatie Zwarte Regen (2006)
Sam Smith en de Dragons (2008)
Sam Smith en de wraak van Carolina (2009)
Sam Smith en de code van Autumn (2010)
Sam Smith - De jacht op dokter Liu (2011)
Sam Smith - Operatie Onkwetsbaar (2014)

Little Liars Club
De vloggende aap (2019)
De meest vieze wedstrijd ter wereld (2019)
Een nacht in Bazaar Bizaar (2019)
De Friekshow (2020)
De verschrikkelijke oudjescruise (2021)
De fake dj (2022)

Mystery Girls

Het geheim van Giovanni (2012)
Stelen in Stijl (2013)

10+:

Geboren om te scoren (2008)
DJ Dean - De jacht op de dronedieven (2017)
Het geheim van de spooktram (2019)

15+:

Begraaf de liefde (2007)
Liever de leugen (2010)
Vermoord het verleden (2012)
SHINU - Strijd tegen de tijd (2015)

Volwassenen:

SMITH - Doe maar gewoon (2021)

Uitspraken van Jonas in de pers

‘Toen ik klein was, leek het mij wel tof om geheim agent te zijn.’

Sam Smith is niet zomaar een boek. Het is mijn eigen wereldje dat ik heb gecreëerd.’

‘Natuurlijk bestaat er in het echt geen hemd waarmee je parachute kan springen, maar dat is net het leuke.’

‘Ik wil gelezen worden. Punt uit. Het geeft me energie als kinderen zeggen dat ze m’n boeken met plezier gelezen hebben. Het geeft je de spirit om hen opnieuw te verrassen.’

‘Ik zie het altijd groots.’

158 opmerkingen:

 1. Je schrijft spannende boeken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. yo jonas ik zou graag willen weten waar je woont
   het is voor school

   Verwijderen
 2. hey

  ik zelf zou het ook heel leuk vinden
  als mijn favoriete schrijver is een prijs wint voor zijn boeken vooral die van Sam Smith
  want hij verdient het echt!!!


  dieuwke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. je boeken zijn super goed!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. u boek begraaf de liefde is mega cool

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik doe een boekbespreking over begraaf de liefde maar k heb eiglk een klein vraagje :) heeft iemand enig idee waar ik enige recensie over dit boek zou kunnen vinden ?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Lotte: hopelijk nog niet te laat, maar op de website pluizuit.be vind je er een, en via google kom je ook op andere dingen terecht.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. yoo, ik ben Cedric en 'k doe een boekbespreking over Sam Smith en de Dragon ('t is echt een zot goe boek (; ) 'k vroeg me af of je me wat tips zou kunnen geven om het wat origineel naar voor te brengen. Ik moet informatie geven over de auteur (jij dus), een bladzijde voorlezen uit het boek (zou je me er een kunnen aanraden?).
  Alvast bedankt, grtz Cedric

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Cedric: stuur je vraag ook eens naar spion_samsmith@hotmail.com, dan kan ik je een uitgebreid antwoord en tips geven!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. foreverrAndalways_x20 april 2010 om 20:48

  hey

  leuk dat je naar de schatkist bent gekomen
  het was zeer gezellig en toff
  hoop dat je nog eens komt
  maar dan met je nieuwe boek
  het zal zeker topp worden
  me u jij bent zo jong en zo goed
  doe zo voort

  ps; heb het geprobeerd met de thee zakjes
  kei kei kei kei kei leuk
  iedereen heeft er van genotten
  u zeker zelf ook ??
  ik wil nog watt tips kun je me toevoegen op mijn msn ???
  miss-taai@hotmail.com

  mvg foreverrAndalways_x xx ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. hey ik ben anke en doe een boek bespreking over het boek Sam Smith ik heb nog maar weinig en ik moet ook over jou vertellen heb jij soms tips

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @anke: zelfde als voor Cedric: als je je e-mailadres even doorstuurt naar spion_samsmith@hotmail.com, dan geef ik je wat uitgebreider antwoord!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Begraaf de liefde is super!

  -Ann

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. heej wil je alsje een samenvatting geven?

   Verwijderen
  2. Vanaf vandaag komt er ongeveer elke dag een filmpje van een hoofdstuk van Begraaf de liefde op de site. Dus even geduld en je hebt een hele samenvatting :-)

   Verwijderen
 13. "Job is een haai" heeft mijn zoontje van zes enthousiast gemaakt om een boekbespreking te houden waar hij eerder helemaal geen zin in had! Het is dus een heel goed boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. het schijnt dat dit goede boeken zijn! mijn moeder heeft er net 2 van de bib gebracht en ik ga er straks aan beginnen :):)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. jou boeken zijn echt bere goed en ik doe men boekbespreking over Sam Smith en de wraak van Carolina. Ze zitten echt heel goed in elkaar je boeken!!!!!!
  K kan k me vrage over het boek jou e-maile??

  thxxx en doe egt zo voort t is echt de moete om je boeken te leze!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. begraaf de liefde sleept je mee in een avontuur over de gevaren van drugs en alcohol.
  Prachtig verteld !

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @ Hanne: bedankt!
  @ Eline: stuur je vragen maar naar naar spion_samsmith@hotmail.com!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. `Ik heb de eerste vier boeken van sam smith in 1 keer uitgelezen! Het zijn de beste boeken die ik ooit gelezen heb!! en ik ben van plan derest ook zo snel uitgelezen!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. ik moet een boekbespreking maken over een vlaamse auteur (natuurlijk heb ik jou uitgekozen) en de opdracht is om een biografie te maken. Deze pagina is heel handig maar ik vroeg me af waar jij geboren bent?
  p.s. ik <3 je boeken

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hey Jonas,

  Heb gisteren jouw boek 'Jop is een haai' gekocht op de boekenbeurs en ik vermoed dat mijn logopedie-kindjes er veel plezier aan zullen beleven. (En zoniet, dan heb ik er toch in ieder geval al van genoten :-) ). Leuk boekje!

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Aan anoniem hierboven: ik ben geboren in Wilrijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wilt gij eens een boek maken over wat er gebeurt met de prins van een sprookje voor hij de prinses kuste? Want da vraag ik mij eigenlijk wel af.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. voor een boekbesprekeking heb ik liever de leugen gekozen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Heb net je boek 'Begraaf de liefde' uitgelezen en ik ben er zeer enthousiast over! De ontknoping van het boek was totaal onverwacht, helemaal niet zien aankomen! Prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. @Magaly: daar ga je ongetwijfeld 10/10 voor krijgen :-)
  @Carolien: Bedankt voor het compliment. Ik hou zelf ook van onverwachte eindes, dus probeer ik het telkens ook in mijn eigen boeken te stoppen.
  @Marieke: in maart komt er een sprookje uit van mij: over de grote wolf die helemaal niet boos was, hij wordt altijd als de slechterik afgeschilderd, maar kan er niks aan doen. Over prinsen zal ik eens nadenken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. je boeken zijn echt zo mooi ik ben een echte fan <3

  BeantwoordenVerwijderen
 27. kheb al je boeken gelezen en ga nu het 7de boek lezen
  keitof
  julie

  BeantwoordenVerwijderen
 28. ik moet een boekbespreking geven en ik ga het over sam smith en de dragons houden heb jij mischien wat tips en wat vind jij het spannendste fragment van het boek

  BeantwoordenVerwijderen
 29. @Koen: stuur je vraag eens naar spion_samsmith@hotmail.com. Dan stuur ik wat terug!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. LauraMargauxLotte28 februari 2011 om 10:59

  hey je komt morgen naar onze school "de bron" we zitten in 1 latd we zullen eens knipogen
  p.s we zijn met 3
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 31. hoi je boeken zijn prachtig en geweldiiiiiiig !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  we love youuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!
  <3 xxxx
  anoniempjes

  BeantwoordenVerwijderen
 32. ik ben echt zot op je boeken!!!!!!!!!!!!
  hoe komt het toch dat jij zo snel zo'n mooie boeken schrijft!?!?!?!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Dag Jonas

  Gisterenvoormiddig bezig geweest om job te vinden. Na de middag is bij ons in Hoboken de werkwinkel gesloten.

  Ik zocht ontspanning, ik vond een rollercoaster van spanning, humor, fantastische plots en diepgaande profielen van alle personages.
  De combinatie tussen de gedachten en hoe de hoofdrolspelers effectief communiceren, wauw! "Begraaf de liefde" en "Liever dan de leugen" op dezelfde namiddag uitgelezen.

  Heelaas heb ik nu geen addolocenten boeken meer van U te lezen. Maar gelukkig zijn er nog de Sam Smith's. Thank You Jonas

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Thanks, ik doe mijn best om de volgende zo snel mogelijk af te krijgen! Ik schrijf wat ik zelf graag zou lezen, en gelukkig zijn er nog anderen die ook zo denken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Wat is volgens jullie een zin uit het boek -Liever de Leugen- dat jullie gepakt heeft?

  BeantwoordenVerwijderen
 36. probeer de laatste zin van hoofdstuk 18 eens!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. hallo morgen gaan we naar de bib van gullegem daar kom jij vertellen ik verlang al groetjes jari van vti gullegem

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Hey Jonas,
  ik vind het boek Sam Smith en operatie zwarte regen een super boek !!!
  Toen ik voor school een boekbespreking moest maken zocht ik in de bibliotheek een spannend boek toen ik jouw boek vasthield en las wouw ik het onmiddelijk beginnen lezen.
  Tijdens de paasvakantie toen ik aan zee was had ik een put gegraven en heb mle daar ingelegd en heb ik direct beginnen lezen en het was opeens uit. De juf zei zelfs dat ik te veel vertelde over het boek omdat het zo spennend was!!!
  Ik hoop dat je nog meer zulke spannende boeken zult schrijven!
  Kun je me ook helpen met de boekbespreking origineel naar voor te brengen?

  Dank u Xander

  BeantwoordenVerwijderen
 39. http://spionnenomgspies.blogspot.com/
  een coole blog
  jonas boets echt iets voor jou

  BeantwoordenVerwijderen
 40. ik zal altyd u boeken blyven lezen jonas

  BeantwoordenVerwijderen
 41. begraaf de liefde en liever de leugen zijn gewoon geweldig
  echt heel cool

  BeantwoordenVerwijderen
 42. @Xander: sorry, last gehad met de site en zie je vraag nu pas, stuur een mailtje naar spion_samsmith@hotmail.com en ik geef je wat tips om volgend schooljaar een superleuke boekbespreking te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 43. ik ben Liever de leugen aan het lezen maar snap de essentie van het boek niet zo goed. kun je me helpen?

  BeantwoordenVerwijderen
 44. ik word heel nieuwschierig naar de boeken begraaf de liefde en liever de leugen.... moest voor het vak Nederlands een hoofdstuk zelf bedenken. Vet leuk

  BeantwoordenVerwijderen
 45. ik heb bijn al jouw boeken gellezen alle sam smith's
  geboren om te scoren begraaf de liefde sam smith en de jacht op dokter lilu is echt zot goe boek ik maak nu voor school een afische over geboren om te scoren ik zoek info over jouw boeken en over u weet je iets post het

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Beetje laat, maar toch: Liever de leugen gaat over manipulatie en jaloezie. Over hoe mensen altijd iemand anders willen zijn en daardoor soms heel slechte dingen doen.
  Hm, beetje vaag, maar ik mag ook niet te veel verklappen, daarvoor moet je tot het einde lezen...

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Je hebt leuke boeken hoor :)

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Wanneer ben je geboren?
  GREET

  BeantwoordenVerwijderen
 49. cool boek hoor geweldig :)

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Ik ben geboren op 9 december 1981. Man, dat lijkt al zooo lang geleden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 51. hey Jonas,
  kan je mij in het kort iets vertellen over je boek begraaf de liefde?

  BeantwoordenVerwijderen
 52. Bekijk de fragmenten en je weet meteen alles :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 53. hey,
  ik heb een boekbespreking en ik moet een ander einde schrijven voor het eerste boek van sam smith, maar ik vind het einde al zo goed dat ik geen ander vind! kunt u mij helpen?
  heel erg bedankt!
  Sammy

  BeantwoordenVerwijderen
 54. Tja een ander einde... probeer alles eens om te draaien: misschien moeten Tommieboy en Emma ontsnappen, misschien kan je de winst van de Zomerspelen anders laten gebeuren, misschien was het plan van Tommieboy toch anders, ... Mogelijkheden genoeg :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 55. kheb maar weinig te zeggen, alles wat goed is, is hier al gezegd, wel merci voor de mooie leesmomenten!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 56. door de boeken van Sam Smith is mijn zomervakantie een avontuur geworden.
  Ik heb heel de reeks verslonden.
  bedankt,
  Wout

  BeantwoordenVerwijderen
 57. ik heb een boekbespreking over Sam Smith en de diamand van don carlos maar ik weet niet zo goed wat ik moet vertellen?
  help me

  BeantwoordenVerwijderen
 58. Je kan vanalles vertellen... Stuur anders een mailtje naar spion_samsmith@hotmail.com, dan geef ik je wat tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 59. Jonas je bent een goede schrijver zeker en vast.
  SAM SMITH is echt een mega tof boek.
  Ik heb me boekbespreking gemaakt daarover.
  Wist je dat de OVSG exames over jou gingen.
  Je gaf uitleg over Sam Smith.
  Dan heb ik het boek gelezen Sam Smith en de vraak van carolina.
  Echt een aanrader.
  Ik hoop dat er nog meer boeken van Sam Smith uitkomen.
  Groetjes Maarten.:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 60. Dag Maarten, bedankt voor het compliment! Ik ben volop aan de volgende bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
 61. hey jonas,
  ik had een vraagje ik moet een leesopdracht doen van Sam Smith en operatie zwarte regen maar daar moet instaan wanneer je bent geboren zou je op die vraag een antwoord kunnen geven? groetjes lina.

  BeantwoordenVerwijderen
 62. Dag Lina

  Sorry, even de site uit het oog verloren... Ik ben geboren op 9 december 1981!

  BeantwoordenVerwijderen
 63. De boeken van de Sam Smith reeks boeien mij tot het einde.
  Super SPANNEND!!!!!!!!!!!!!

  P.S.: Wanneer verschijnt Sam Smith 9?
  Ik zal het zeker kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 64. ik heb tot nu toe al mijn boekbesprekingen gedaan over jouw boeken en de leraren vonden het fantastische boeken net als ik proficiat.:D

  BeantwoordenVerwijderen
 65. Bedankt!
  Het 9e deel komt er, maar wanneer precies weet ik nog niet. Het hangt ervan af of er eerst een nieuwe mystery girls verschijnt of niet. Ik moet het een beetje kunnen bijhouden met schrijven :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 66. ik hou mijn boekbespreking over jonas boets maar ik kan nergens vinden waarom hij de themas geboren om te scoren schreef en sam smith en operatie zwarte regen

  BeantwoordenVerwijderen
 67. Kijk hierboven eens: Geboren om te scoren is er gekomen omdat ik zelf al heel mijn leven voetbal en ik vond dat er nooit goeie boeken waren rond het thema voetbal. Met dat boek hoop ik dat probleem opgelost te hebben :-) Operatie Zwarte Regen: dat is gebaseerd op een reis naar Costa Rica en was eigenlijk het laatste boek over Sam Smith. Maar dan zijn er toch nog bij gekomen. De titel is trouwens mee verzonnen door mijn leerlingen van toen!

  BeantwoordenVerwijderen
 68. Hoooi! :D Schrijf je nu alleen nog maar boeken? Of heb je ook een andere hobby/job?

  BeantwoordenVerwijderen
 69. Ik heb nog een andere job: ik leid op dit moment de kinderzender VTMKZOOM. Ook leuk natuurlijk, want dan kan ik mee programma's verzinnen en maken voor kinderen en leuke tekenfilms erop zetten. Alleen schrijven zou misschien wat saai zijn :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 70. @Lynn_x3

  Liever de leugens is het enigste boek dat ik graag heb gelezen ondanks de dikte ervan. wetende dat ik lezen echt niet leuk vind.
  dank u en proficiat Jonas!! Doe zo voort! Grt Lynn

  BeantwoordenVerwijderen
 71. ik moet een mindmap maken over je boek erg leuk er is veel informatie over je boek en je zelf te vinden komt er misschien een deel 2 van lize zou erg leuk zijn want dan komt er misschien een nieuwe liefde voor stef

  PS waar woon je misschien kan ik je een keer ontmoeten

  BeantwoordenVerwijderen
 72. Een deel 2 van Lize en Stef komt er voorlopig niet. Maar ik zal er eens over nadenken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 73. Hey Jonas,

  Ik heb net de drie eerste boeken van Sam Smith gelezen en ze zijn echt super!
  Nu wou ik in operatie Zwarte regen beginnen maar het was lang uitgeleend in de bibliotheek...
  Ik heb het boek van De dragons wel ontleed en vroeg me af of ik dan niet eerst de dragons en dan operatie zwarte regen kon lezen?

  Groeten, Marte

  BeantwoordenVerwijderen
 74. Dag Marte

  Sorry voor het late antwoord. Mijn zoontje is vorige week geboren en die eist even alle aandacht op. Intussen is het waarschijnlijk al te laat, maar toch: je kan de boeken gerust apart lezen. Het is net iets logischer om eerst Zwarte Regen te lezen, maar het kan best andersom!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. sam smith is awesome ik kan niet stoppen!!!!!!!

   Verwijderen
  2. nee eerst zwarte rain of hoe heet ie

   Verwijderen
 75. sam smith Is awesome!!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 76. je boeken zijn fantastisch!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 77. ik ben geen lezer maar jou boeken wil ik eigenlijk allemaal lezen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 78. ik hou een boekbespreking over de eerste sam smith mag ik wat tips

  en het is een leuk boek


  gr. luciano

  BeantwoordenVerwijderen
 79. Toevallig op deze blog terecht gekomen omdat ik info over je opzocht.
  Eerst en vooral alsnog proficiat met de geboorte van je zoontje!
  Ik ben een studente leraar secundair onderwijs voor het vak Nederlands. Ik heb net je boek 'Liever de leugen' gelezen en ik moet zeggen: wat een goed boek! Dit jaar staat ze tussen de boektoppers van de tweede graad. Maar op sommige momenten vond ik je beschrijvingen toch net iets te expliciet om aan een schuchtere 14jarige te geven. Ik zou dit boek zelfs aan een derde graad durven doorgeven.
  Ik vond het echt super! Zelfs voor volwassenen.
  Groetjes, Sarah

  BeantwoordenVerwijderen
 80. Dag Jonas

  Ik moet een boekbespreking maken over Mystery Girls Het geheim van Giovanni. Ik heb een paar vragen waarop ik niet kan antwoorden dit zijn waar en wanneer speelt het verhaal zich af.

  Alvast bedankt,
  Shirley

  BeantwoordenVerwijderen
 81. sam smith en de dragons is super zie je morgen in de bibliotheek van ethikove!!!!groetjes tibe

  BeantwoordenVerwijderen
 82. Dag Sarah
  Dankjewel! Klopt dat het boek eerder een oudere insteek heeft, want hij is geschreven met eerder volwassenen in het hoofd (ik wil eigenlijk altijd dat ook volwassenen kunnen genieten, ook bij jeugdboeken). Maar het is moeilijk om er echt een leeftijd op te plakken. Eerder 16+.
  Jonas

  BeantwoordenVerwijderen
 83. Dag ShirleyDat is inderdaad moeilijk te beantwoorden, want dat wordt nooit gezegd :-) Dus eigenlijk is het makkelijk: je mag kiezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 84. Hallo Jonas
  Ook ik doe een boekbespreking over je boek "Vermoord het verleden"
  Mij opdracht is daarin een recensie te zoeken en deze dan kritisch te benaderen.
  Wel nu, ik heb nog maar 1 recensie gevonden en die was niet gestructureerd en dat is nodig want we moeten per alinea beoordelen en als er geen alinea's zijn is dat moeilijk.
  Weet jij nog een goeie recensie?

  BeantwoordenVerwijderen
 85. je boeken die je voor zonneland schrijft zijn echt super goed maar wat is je leeftijd? :)
  blijf zo voort doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 86. Moeilijk te zeggen waar er nog recensies staan. Die zijn er niet zo vaak over jeugdboeken. Googlen zou ik zeggen. Ik geloof dat er op Pluizuit.com eentje staat...

  BeantwoordenVerwijderen
 87. hoe ziet Sam Smith eruit, hoe oud is hij en wat zijn zijn kenmerken?
  moet ik weten voor school

  BeantwoordenVerwijderen
 88. Lees het begin van het eerste boek eens, daar staat een hele beschrijving. Doodgewone jongen, kort bruin haar, blauwe ogen. Maar eigenlijk niets speciaals :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 89. hoe oud is sam Smith in de Code van Autumn?

  BeantwoordenVerwijderen
 90. ik heb al 4 boeken van u gelezen en ze zijn echt supper

  BeantwoordenVerwijderen
 91. Bedankt voor de boeiende lezing vandaag voor de leerlingen van Beernem!
  Ze hebben ervan genoten!! Groeten vanwege hun leerkracht Nederlands

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. met veel plezier! Was een heel enthousiast publiek, ze waren helemaal mee!

   Verwijderen
 92. yo met yoran ik doe een spreekbeurt van sam smith spion ontvoerd waar woon je?

  BeantwoordenVerwijderen
 93. kan je wat meer vertellen hoe je inspiratie kreeg om boeken te schijven

  BeantwoordenVerwijderen
 94. Hallo
  Ik maak mijn leesfiche over "begraaf de liefde". Op één vraag kan ik geen antwoord geven : Waar haal je je inspiratie,ideeën,informatie om een boek te schrijven? Zou je mij even kunnen helpen?
  Alvast bedankt.
  Ode Vermariën

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Ode

   Inspiratie komt van overal, maar vooral puur uit mijn hoofd en mijn eigen leven. Het zal wel eens gebeuren dat ik iets gebruik dat ik ooit in een film gezien heb of in een boek gelezen heb, maar de meeste dingen probeer ik gewoon te verzinnen. Bijvoorbeeld al die trucjes op De School van Sam Smith: het maakt mij niet uit of die echt kunnen of niet, ik ga daar geen opzoekwerk voor doen, dat verzin ik liever zelf. En er is ook een boek over een voetbalploeg. Wel, daar hoef ik niet lang over na te denken, want ik speel zelf al voetbal sinds ik zeven was.
   Of het idee voor Sam Smith: vroeger was er een reeks over 'The Young Indiana Jones'. Avonturen van Indiana Jones als hij klein was. Dat heeft me aan het denken gezet: wat zou James Bond gedaan hebben toen hij klein was? En voila: Sam Smith was geboren.

   Bij Begraaf de Liefde hoop ik dan weer vooral dat het niets met mijn eigen leven te maken heeft :-)

   Verwijderen
 95. heb je prijzen gewonnen? het is dringend

  BeantwoordenVerwijderen
 96. Ai, deze had ik niet gezien. Ik heb inderdaad al enkele prijzen gewonnen. Tom en Free Piraten was het bovenste beste kinderboek in 2008, Sam Smith en de dragons was de winnaar van de Kinder en Jeugdjury in 2010 en Piep op de fiets won een prijs in Nederland. Liever de leugen werd tweede bij de Kinder en Jeugdjury in 2012.

  BeantwoordenVerwijderen
 97. welke auteurs las je graag

  BeantwoordenVerwijderen
 98. met welk boek debuteerde je?

  BeantwoordenVerwijderen
 99. Welke thema's gebruikte je vaak?

  BeantwoordenVerwijderen
 100. Ik las heel graag Anthony Horowitz, die kon geweldig leuk en spannend schrijven. Maar ook The Beckman, Jan Terlouw en De bende van de Bokkenrijders vond ik goed. Ik las eigenlijk alles wat in de bibliotheek stond.

  BeantwoordenVerwijderen
 101. Mijn allereerste boek was Piep in het land van kaan. Een boekje voor beginnende lezers.

  BeantwoordenVerwijderen
 102. Ik heb geen specifieke thema's, maar spionage komt uiteraard wel wat terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 103. Hallo Jonas,
  Ik ben katrijn Jacobs, de voorbije maanden ben ik volop bezig geweest met het maken van illustraties bij een verhaal dat jij geschreven hebt voor Van In. Het is pas deze week, in de eindfase, met het maken van de cover dat mijn ogen terug op jouw naam vielen en ik jou opgezocht heb. Zottekes hé, de voorbije maanden is jouw verhaal met mijn figuren verweven geraakt zonder enig contact tussen ons. De illustraties zijn sinds deze middag op de post, op weg naar Van In. Ik had je graag wat illustraties getoond. Het lijkt me wel fijn om te zien hoe ik jouw figuren / verhaal vormgegeven heb. Via deze link https://www.instagram.com/jakoebies/ kom je bij mijn instagram en daar kan je al enkele prenten zien. Ik vond het een heel fijne ervaring om met jouw verhaal aan de slag te gaan. Als je ooit zin hebt om samen iets uit te werken, graag. Jouw verhaal gaf bij mij heel snel leuke leuke beelden, een klik als het ware :-) Lijkt me altijd heel erg boeiend om samen met de auteur aan de slag te gaan. Heel veel succes nog in alles wat jij onderneemt. Lieve Groeten, Katrijn

  BeantwoordenVerwijderen
 104. dag jonas, je boeken zijn heel erg mooi ik had een leesopdracht gekregen over het boek spion ontvoerd je eerste boek van die reeks ondertussen heb ik al een aantal boeken van je gelezen en vraag ik me af wnr je er nog een zal uitbrengen want ik moet 4 boekbesprekingen doen dit jaar en ik zou ze graag allemaal doen over sam smith ik heb er namelijk al 6 gedaan over jouw boeken en ik zou graag niet dezelfde boeken gebruiken hopelijk krijg ik een antwoord alvast bedankt gr. RV

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een goeie vraag. Er is een tiende boek geschreven, maar wanneer dat zal uitkomen, weet ik nog niet. Er zijn er 9 in totaal, dus je kan in elk geval al drie besprekingen daaraan wijden :-) en als vierde misschien Dj Dean - jacht op de dronedieven?

   Verwijderen
 105. ik ben bezig met een boekverslag over vermoord het verleden. vind het echt een superspannend boek en wil meer lezen!!! wanneer komt er weer een nieuwe thriller uit?...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goeie vraag, daar zou ik dringend eens aan moeten beginnen :-) Er ligt een scenario klaar voor een vervolg op Vermoord het verleden, misschien moet ik dat toch maar eens uitwerken. En binnenkort komt het vervolg op SHINU online, dat is ook wel een beetje een thriller!

   Verwijderen
 106. waar haal je je inspiratie?

  BeantwoordenVerwijderen
 107. Die komt van overal: ik hou goed mijn ogen open, op mijn werk, op de trein, thuis, ... Veel lezen, veel kijken. En sommige dingen verzin ik natuurlijk gewoon, want ik kom vrij weinig spionnen en huurmoordenaars tegen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 108. Beste Jonas Boets
  Ik doe een boekbespreking over Sam Smith, Spion ontvoerd. Maar ik weet niet de hoeveelste het is in de reeks. Hopelijk geeft u zo snel mogelijk een antwoord.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is de eerste in de reeks. Oorspronkelijk heette die gewoon Sam Smith en had hij ook een andere cover. In de nieuwe versie kreeg hij net als de andere delen een ondertitel. Succes met je bespreking!

   Verwijderen
 109. Beste Jonas Boets
  Is er nog een boek dat na de "Sam Smith-Operatie onkwetsbaar?
  Of is die de laatste in de reeks. Want die is in 2014 bewerkt.
  Hopelijk geeft u zo snel mogelijk een antwoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 110. Beste Jonas Boets
  Ik doe een boekbespreking over " Sam Smith-Spion ontvoerd ", en op"Jeugdliteratuur.org" zeggen ze dat u werkt voor JIM-tv en bedenkt u mee tv-programma's. Maar ik weet niet of deze site nog recent is of niet.
  Dus, werkt u nog voor JIM-tv en bedenkt u mee tv-programma's?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is al even geleden! Ondertussen ven ik 4 jaar de baas geweest van vtmkzoom en leid ik nu mee het digitale platform vrt nu.

   Verwijderen
 111. Voorlopig is het de laatste. Er is een nummer 10 geschreven maar het is niet zeker of die ooit uitkomt. Misschien moet ik die maar gewoon online gooien :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 112. Dus eigenlijk is schrijven uw hobby?

  BeantwoordenVerwijderen
 113. dag Jonas,

  ik maak een boekverslag over 'Vermoord het verleden' en ik vroeg me af of je me misschien even zou kunnen helpen met de vraag waar je je inspiratie hebt gehaald en hoe je op het idee van dit boek bent gekomen?

  alvast heel erg bedankt
  Mvg Yana

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag yana. Lang geleden heb ik de film ‘assassins’ gezien, over twee huurmoordenaars die elkaar moeten uitschakelen. En daarnaast had ik de vraag: wat als een jongere in die wereld zou verzeild geraken, wat zou die doen? En zo kwam het idee voor het boek, net iets verder gaan dan de rest :-)

   Verwijderen
 114. Dag Jonas,

  zou u mij alstublieft willen helpen met mijn boekverslag over 'Jacht op de dronedieven'? ik moet een samenvatting over dat boek schrijven, maar dat vind ik heel moeilijk.

  Graag zie ik uw reactie spoedig tegemoet.

  BeantwoordenVerwijderen
 115. Hallo

  Tja, wat verwacht je precies? Ik heb geen boekverslag klaarliggen helaas :-)
  En ik kan moeilijk het hele verhaal hier prijsgeven :-)

  Jonas

  BeantwoordenVerwijderen
 116. Beste Jonas,
  Zou u mij uw mailadres kunnen doorsturen?? Ik heb enkele vraagjes voor u in verband met mijn boek bespreking.. Ik wil u alvast bedanken! Met vriendelijke groet
  Nour

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Stuur maar naar jonasboets@hotmail.com en ik probeer te antwoorden!

   Verwijderen
 117. Beste,

  Een paar jaar geleden gaf je een lezing in Dilbeek. Je vertelde over een boek dat ging over een game waar de kinderen werden ingezogen. Maar ik kan me de titel niet meer herinneren.. Mijn zoon zoekt een fictieboek voor +14 en ik dacht dat dit hem zou interesseren. Het moet ook een boek zijn waarover een recensie van een volwassen recensent te vinden is. Vriendelijke groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Veerle
   Ik ben inderdaad twee jaar geleden in Dilbeek geweest. Maar een boek over een game waarin kinderen worden gezogen, herinner ik me zelf ook niet :-) Ik heb het in elk geval niet geschreven... Misschien had ik het over SHINU, dat is 15+ en daar zijn ook volwassen recensies over te vinden. In elk geval een aanrader :-)

   Verwijderen
 118. Hoe zou u de ruimte beschrijven in het boek "Begraaf de liefde"? Wordt er veel aandacht besteed aan de beschrijving van de ruimte? Waaruit leid u dit af?
  Vriendelijk groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij de zoektocht van Yago wordt wel wat aandacht besteed aan de omgeving, want die is van belang om de tips te vinden. Sommige delen worden daardoor uitvoerig beschreven, meer dan ik gewoonlijk doe :-)

   Verwijderen
 119. een boek over paarden zou ook heel erg leuk zijn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou inderdaad ook leuk zijn, maar daar ken ik zelf heel weinig van :-)

   Verwijderen
 120. hey Jonas! Heb een vraagje voor mijn boekbespreking over je boek Sam Smith Spion ontvoerd.
  Welk Karakter heeft Sam?
  Heb er Drie nodig

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eh, dat is een beetje een rare vraag. Ik vermoed dat je karaktereigenschappen bedoelt? Hij is in elk geval nieuwsgierig (hij trekt vaak op onderzoek uit), kalm (hij blijft rustig bij moeilijke opdrachten) en trouw (hij zal niemand zomaar verraden). Succes!

   Verwijderen