donderdag 19 februari 2009

Trucs voor geheim agenten

De haartruc

De geheim agent kent allerlei handige trucjes. Als hij bijvoorbeeld wil weten of er iemand in zijn huis heeft rondgeneusd, dan beveiligt hij de deur. Als hij weggaat, plakt hij een haar met een plakbandje over de deur en de deurstijl. Niet op ooghoogte natuurlijk! Dan zou iedereen de haar zien. Als de deur wordt geopend, scheurt de haar. Als de geheim agent weer thuiskomt, kijkt hij of het haartje gescheurd is. Is dat zo, weet hij dat de deur open is geweest. Op deze manier kan hij ook een raam of la beveiligen.

De propjestruc

En dan is er nog de propjestruc. De geheim agent stopt een propje tussen de deur. Als iemand de deur openmaakt, valt het propje.

De papiertruc

Hij kan ook kijken of iemand door een stapel papier gebladerd heeft. Dat doet hij door voorzichtig een streep te trekken aan de zijkant van een stapeltje papier. Als iemand door de stapel bladert, is de lijn daarna zeker scheef!

De meeltruc

Door een klein beetje meel op de vloer te strooien, kan de geheim agent precies zien waar iemand gelopen heeft. Hij ziet alle voetstappen in het meel.

De sleuteltruc

Als een geheim agent ergens naar binnen wil waar hij geen sleutel van heeft, gebruikt hij een truc. Dit kan alleen bij sommige sloten, als de sleutel aan de binnenkant op de deur zit. Hij schuift een krant onder de deur door. Dan duwt hij met een dun voorwerp (bijvoorbeeld een andere sleutel) de sleutel eruit. De sleutel valt dan op de krant. Vervolgens trekt hij de krant voorzichtig weer naar buiten. De sleutel ligt erop en daarmee kan hij de deur openmaken!

Vingerafdrukken

Iedereen kent ze wel: vette vingers op een ruit. Maar wist je dat die afdrukken heel nuttig zijn bij het oplossen van misdrijven? Zonder vingerafdrukken zouden een heleboel criminelen nog steeds vrij rondlopen!
Bekijk de toppen van je vingers eens door een vergrootglas. Op je vingertoppen zie je geribbelde lijnen die in een bepaalde vorm lopen. We noemen ze papillairlijnen. Die lijnen lopen bij iedereen anders. Een vingerafdruk is een soort stempel van deze lijnen. Je vingerafdruk blijft je hele leven lang hetzelfde. Zit jouw vingerafdruk op de lege koekjestrommel? Dat is een keihard bewijs: jij hebt er aan gezeten!

Vingerafdrukken zijn het beste bruikbaar als de hele afdruk duidelijk is te zien. Bij vettige vingers krijg je een mooie afdruk, en ook bij een met bloed besmeurde vinger. En bij een afdruk op een stoffige ondergrond.
Maar ook als de vinger alleen een beetje bezweet was, of zo, is de afdruk terug te vinden. De geheim agent kan zo'n onzichtbare vingerafdruk op verschillende manieren tevoorschijn toveren. Bijvoorbeeld met poeder. De gevonden afdruk vergelijkt hij vervolgens in de computer met andere afdrukken. Die andere afdrukken zijn van mensen die al eens eerder een misdrijf hebben gepleegd. Heeft de computer de afdruk gevonden? Dan gaat de geheim agent snel op zoek naar die persoon om hem te ondervragen.

Geheime identiteit

De geheim agent heeft natuurlijk, net als ieder ander, een paspoort. Soms heeft hij meer dan één paspoort. Er is er maar één echt, de rest is nep. Op een vals paspoort staat een andere naam en er zit een andere foto op. Op die foto heeft de geheim agent zich vermomd, bijvoorbeeld met een pruik en een valse snor. Niemand die hem dan herkent! Dit gebeurt vooral in films. Een echte geheim agent vermomt zich bijna nooit. Wel heeft hij verschillende namen. Hij gebruikt ze door elkaar. Zo weten mensen niet dat ze steeds met dezelfde persoon te maken hebben.

Technische snufjes

Er zijn tegenwoordig heel kleine microfoontjes die je bijna overal onopvallend kunt plaatsen. Je kent ze vast van tv. De geheim agent kan er mensen mee afluisteren. Volgens de wet mag dit eigenlijk niet. Hij mag de opnames van die gesprekken niet als bewijsmateriaal gebruiken.
Er zijn ook kleine camera's die de geheim agent overal kan verstoppen. Bijvoorbeeld in een plant. Of achter een schilderij.
Er bestaan speciale apparaten waarmee je in het donker goed kunt zien. Dat zijn infraroodkijkers. Zo'n kijker ziet eruit als een grote bril. Als de geheim agent die opheeft, ziet hij in het donker andere mensen lopen. Maar die mensen zien hem niet! Het is tenslotte donker. Zo kan de geheim agent iemand goed in de gaten houden. Zonder dat hij zelf gezien wordt!

9 opmerkingen:

 1. Ik vind het een goede site om tips te vinden. Bedankt!

  Groetjes Agent 005

  BeantwoordenVerwijderen
 2. het is goed ik heb er veel van geleert maar wat is dat poeder voor de vingerafdrukken??

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat poeder is een speciaal poeder, maar je kan het net zo goed thuis eens proberen met bloem!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ah ik dacht dat alleen de politie da poeder heeft

   Verwijderen
  2. Dat van de politie is natuurlijk wel iets beter om mee te werken :-)

   Verwijderen
 4. ik vind het hele goede tips!

  dank u.

  groetjes agent bont 554

  BeantwoordenVerwijderen
 5. het zijn mega goeie trukjes!!!:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. fantastisch goeie trucskes!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. goeie trucs man wie heeft in mijn la gezeten

  BeantwoordenVerwijderen